fredag 12. september 2008

Lottoresultater for august: Holbergfondene taper

Som diskutert i tidligere innlegg i DN: Holbergfondene har hatt en varierende avkastningshistorikk. Lottoresultatene for august er nå klare og det er sørgelig lesning for Holbergfondene:
  • Holberg Norge: -2,5% vs 1,5% for referanseindeks (negativ meravkastning på 4%)
  • Holberg Norden: -1,1% vs 0,7% for referanseindeks (negativ meravkastning på 1,8%)
  • Holberg Global: 1,8% vs 4,3% for referanseindeks (negativ meravkastning på 2,5%)
  • Holberg Global Indeks: 3,8% vs 4,3% for referanseindeks (negativ meravkastning på 0,5%)
  • Holberg @: 1,2% vs 0,7% for referanseindeks (positiv meravkastning på 0,4%)

Avkastningsrapportene for de ulike fondene finnes på Holbergfondenes hjemmesider.

4 av 5 fond leverte altså mindreavkastning til sine investorer i august. Betyr denne begredelige statistikken at forvalterne i Holbergfondene er dumme? Logisk sett burde det jo bety det dersom de påstår at de er flinke når de klarer å slå indeksen. Jeg er imidlertid av en annen oppfatning. Forvalterne er dyktige og intelligente mennesker. Men de spiller en type roulette hvor det er ekstremt vanskelig å gjøre det bedre enn banken. Noen måneder har de flaks og treffer riktig aksjer. Andre måneder, som i august, har de uflaks og taper.

Burde småsparere betale skyhøye gebyrer til Holbergfondene, Nordea, DnB NOR eller Skagenfondene for å få lov til å delta i denne rouletten? Overhode ikke. De som ønsker å spille roulette bør gjøre det der de har best sjanse mot banken, dvs der hvor banken krever minst i gebyr. Og i aksjefondverden er det indeksfond og ETFs (exchange traded fonds - aka børsfond). Disse lavkostfondene gir småsparere faktisk mulighet til å spille på nesten like vilkår som banken. Noe gebyrer vil det alltid måtte være, men gebyrene til disse fondene er en brøkdel av gebyrene som de fleste aktive aksjefondsforvaltere i Norge krever.

Når det er sagt; så føler jeg med det sorte fåret i Holbergfamilien, katastrofefondet Holberg @. Det må være moro for de å slå indeksen sin i en måned der alle de andre Holbergfondene svikter.

Ingen kommentarer: