tirsdag 18. mai 2010

Sentralbanksjef Gjedrem kaller tilhengere av indeksforvaltning for "ayatolla"

Jeg fikk kun hørt noen få minutter av slutten av dagens høring i finanskomiteens på Stortinget om oljefondet. Sentralbanksjef Svein Gjedrem forsvarte som vanlig bruken av 2-3 milliarder kroner per år på den aktive forvaltningen og brukte denne gangen et velkjent retorisk grep: kall dine motstandere ekstremister.

Det var i sin sluttappell at Gjedrem sa følgende: "de som er aller mest Ayatolla" for å referere til de av oss som er overbevist om at indeksforvaltning er det eneste riktige for oljefondet.

Ifølge denne Wikipedia-artikkelen er Ayatolla en tittel som tildeles imamer innen en viss retning av Islam og Ayatollaene skal visstnok være "experts in Islamic studies such as jurisprudence, ethics, and philosophy". Jeg tror imidlertid ikke det var det Gjedrem mente. Jeg fikk heller inntrykk av at han brukte "Ayatolla" som "ekstremist".

Jeg har selvfølgelig ingenting i mot å bli kalt "Ayatolla", og ser det vel heller som en hedersbetegnelse. Jeg er imidlertid ikke sikker på hva muslimer i Norge synes om at landets sentralbanksjef bryker "Ayatolla" som et skjellsord.

Jeg har tidligere kalt Gjedrem "idiot" ut fra den opprinnelige greske betydningen av dette ordet (vanlig person uten spesiell fagkunnskap). Kanskje shiamuslimer etter dette mener Gjedrem er en idiot i den mer vanlig norske betydningen av ordet.

Gjedrem gjør muligens best i å holde Gud og Allah utenfor debatten om aktiv og passiv forvaltning av oljefondet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gjedda har ikke noe valg: han må gjøre det til et trosspørsmål. Alle fakta og anerkjent forskning i finansiell økonomi taler nemlig mot hans standpunkt.

Anonym sa...

Ehh... "Alle fakta"?!?
Åh-ja, hvis vi ser bort fra de skarve 12 års historikk med solide resultater..

Lars Haakon sa...

Til Anonym II,

er ikke enig i at oljefondet har levert 12 år med solide resultater. Sluttresultatet er omtrent som det ville vært med indeksforvaltning. Gitt alle fordelene oljefondet påberoper seg å ha, så burde det strengt tatt være svært skuffende resultater.

Mvh,

Lars Haakon