mandag 6. oktober 2008

Hjernedød journalistikk i Dagbladet

Norske journalisters kompetanse på finans og økonomi har kanskje aldri vært mye å skryte av. Og det er kanskje ikke i Dagbladet man forventer å finne de mest innsiktsfulle reportasjene. Noen avisartikler er imidlertid mer hjernedøde enn andre, som for eksempel denne artikkelen i Dagbladet forrige uke.

De to Dagbladet-journalistene Gro Wold Strømsheim og Gro Rognmo har gjort følgende stykke intelligent research-arbeid:

De har ringt rundt til sjefene i norske fondsforvaltere og spurt de hva folk burde gjøre med aksjefondene sine nå i disse krisetider. Merkelig nok er rådet fra samtlige forvaltere, som lever av fete forvaltningshonorarer, at folk ikke burde selge seg ut av aksjefond nå.

"De fleste ekspertene anbefaler månedlige spareavtaler" skriver Gro og Gro - øyensynlig uten å være klar over at de ikke har snakket med en eneste ekspert, kun selgere av aksjefond. Man kan ikke forvente at journalister er eksperter på alle temaer de skriver om. Men at to journalister i en av Norges ledende aviser ikke klarer å skille eksperter fra selgere er bekymringsfult.

På bakgrunn av sin idiotiske analyse konkluderer journalistene, i overskriften naturligvis, med følgende råd til over én million norske fondsinvestorer: "Ikke selg nå - selv om aksjefondene stuper".

Rådet er selvfølgelig like dårlig som analysen. Den millionen nordmenn som sitter med rådyre aksjefond i DnB NOR, ODIN, Skagenfondene, Nordea og andre, burde selge disse og reinvestere pengene i billige indeksfond eller ETFs. Fordelen ved et slikt skifte er høyere forventet avkastning, lavere gebyrer og (ofte) mindre risiko. I tillegg vil mange ha realisert et tap som de kan skrive av på skatten.

Kort og godt er det ingen grunn til å sitte og holde på dyre og dårlige aksjefond.

Ingen kommentarer: