onsdag 29. oktober 2008

Something is rotten in the state of Skagen

Jeg har tidligere skrevet om hvordan det populære Skagenfondet Skagen Global har gått på en kraftig smell og presterte å levere en mindreavkastning på hele 10% i tredje kvartal. Oktober ser ut til å bli enda en blodigere måned for dette fondet og en mindreavkastning på hele 10% bare for denne måneden er ikke usannsynlig.

Årsaken til den fenomenale mindreavkastningen er at Skagen Global i større grad er eksponert i emerging markets enn sin referanseindeks. Kort fortalt har Skagen Global gjort et "bet" på emerging markets. Dette har gått bra i flere år og forvalterne har kunnet heve honorarer i hundremillioners-klassen. Nå har dette veddemålet "gone bad" og fondet underpresterer på en spektakulær måte.

Men det er ikke bare Skagen Global som har gjort et bet på emerging markets. Nær sagt hele Skagenbutikken har vært basert på samme bet: emerging markets. Spesielt spektakulær har utviklingen den siste tiden vært for de to rentefondene Skagen Tellus og Skagen Avkastning som har gjort et bet på emerging markets obligasjoner.

Dette veddemålet har nå til de grader også "gone bad". Grafene på følgende linker viser utviklingen til de to fondene (grønn linje) og deres referanseindekser (grå linje):

http://www.skagenfondene.no/vaare_fond/skagen_avkastning/

http://www.skagenfondene.no/vaare_fond/skagen_tellus/

I dag kom så meldingen om at nok var nok og at forvalteren av Skagen Avkastning, Ross Porter, går av og overlater roret til forvalteren av Skagen Tellus, Torgeir Høien.

På sin hjemmeside forklarer Skagenfondene at Høien kommer inn "for å gjenskape tillit til fondet". Akkurat hvorfor det er grunn til å ha større tillit til Høien enn Porter står det ingenting om og er for meg et mysterium. Skagen Avkastning har levert en spektakulær mindreavkastning for et rentefond. Men Skagen Tellus har faktisk hatt en enda mer spektakulær mindreavkastning. Mens Skagen Avkastning "bare" har levert en mindreavkastning på ca 12% siste 3 måneder har Skagen Tellus levert ufattelige 50% mindreavkastning.

Å forsøke å skape inntrykk av at Mr Porter er ut fordi han har levert dårlig avkastning, slik Skagen Fondene prøver, er følgelig ganske drøy kost. Om avkastningshistorikken var avgjørende hadde vel snart de fleste av forvalterne i Skagen vært på hode og ¤&% ut.

Årsaken til Porters avgang er nok en helt annen. Kanskje uenighet om veien videre? Eller en god gammeldags personalkonflikt? Det blir bare spekulasjoner og er egentlig ganske uinteressant å fundere på hvorfor Porter er ut.

Hvorfor Høien forfremmes* og hvordan hans spektakulært elendige avkastningshistorikk skal kunne gjenreise tillit er for meg mye mer interessant. Jeg kan virkelig ikke forstå det. Something is rotten in the state of Skagen.

* Høien blir ansvarlig for både Skagen Tellus og Skagen Avkastning. Sistnevnte fond hadde ved utgangen av september en forvaltningskapital som var tre ganger så høy som Tellus.

PS. I papirutgaven i DN idag sies det forøvrig at investeringsmandatet til begge fondene vil endres. Det blir spennende å se om mandatet endres på en slik måte at den elendige avkastningshistorikken viskes ut. En slik endring skal ikke gå upåaktet hen.

Ingen kommentarer: